Upala desni  

Šta je upala tkiva oko zuba odnosno parodontalna bolest?

Bakterije, koje se skupljaju uz rubove desni svojim otrovima i preko imunološkog odgovora organizma prouzrokuju upalu i propadanje tkiva oko zuba. Prvo samo dolazi do upale desni (gingivitis), a zatim su zahvaćena i ostala tkiva oko zuba: korijenski cement, zubna gleđ i alveolna kost (parodontitis).

Zašto desni krvare i šta se događa u tkivima koja drže zube u vilici?

U ustima imamo izuzetno mnogo različitih mikroorganizama. Oni se lijepe za zube i desni. Ako ih svakodnevno ne odstranjujemo prouzrokuju upalu desni, dakle glavni su uzročnici parodontalne bolesti. Umnožavanjem bakterija na zubima nastaju meke zubne naslage ili zubni plak u kojem postoje povoljni uslovi za njihovo razmnožavanje. Bakterije svojim otrovima oštećuju meka tkiva. Osim toga, pri procesu upale aktivira se čovjekov zaštitni, imunološki sistem, koji inače na jednoj strani pokušava da ograniči upalu, a na drugoj strani upalnim medijatorima, koji se pritom oslobađaju, prouzrokuje propadanje vlastitih tkiva. Kao prvi znak upale desni javlja se krvarenje.

Kada su upaljene samo desni, bolest bismo mogli zaustaviti i tkiva oko zuba mogla bi se potpuno izliječiti. Ako to ne uradimo, bolest će napredovati sa svim svojim posljedicama, kao što su propadanje tkiva oko zuba , uz veliku vjerovatnoću nastanka nekih sistemskih bolesti.

Neliječena upala desni napreduje u dublja tkiva oko zuba, stvaraju se takozvani zubni džepovi oko zuba, u kojima se isto tako skupljaju bakterije. Sa napredovanjem bolesti dozubni džepovi se produbljuju, jer propadaju sva tkiva koja drže zube u vilici. Zubi se počnu klatiti, i na kraju zubi jednostavno ispadnu, jer više nemaju oslonac. Bolesnici osim krvarenja nemaju neke veće teškoće, a bolesna tkiva ne prouzrokuju neprilike (glavobolje), zato im se čini da je stanje još uvijek sasvim normalno. Tek kada im se zubi izuzetno produže, ili pri vidljivom klaćenju zuba ili zbog zadaha iz usta javljaju se stomatologu.

Ako zube i desni ne čistimo dovoljno temeljiito, meke zubne naslage vremenom postaju kreč i nastanu tvrde zubne naslage, koje nazivamo zubni kamenac. Zubni kamenac je dodatno mjesto gdje se meke zubne naslage brže sakupljaju. Zubni kamenac može da odstrani samo stomatolog.


Zdrave desni

 
Parodontitis